by justfun » 17 Apr 2008
Annona squamosa
sugarapple, sweetsop
Na, Mang Cau Ta / Sirkaja, Sarikaja, Atis (Ins), Nona Sri Kaya, Buah Nona, Sri Kaya (Mal), Atis (Phi), Noi Na (Tha)
Custard Apple (Mang cau - Na)
In Vietnam, there are two kinds of custard apple: firm and soft. Both varieties can have various shapes, for example they can be round or oval. When a custard apples is ripe, it is easy to peel. The peel is thick, green, and covered with white or green pollen. The pulp is white or light yellow and contains many black seeds.
In the south, custard apples call mang cau, ripen in July, but not all at the same time. Firm custard apples are densely grown in the south, mainly in Ninh Thuan and Ba Ria - Vung Tau provinces. Xiem custard apples are oval or heart shaped. Their peel is green with thorns, which turn black when the fruit is ripe. The fruits are generally big and can reach 1.5 kg. The pulp is white, hard, and a bit sour.
Custard apple trees deliver fruit after three or four years of growth. A tree produces on average from 50 to 100 fruits per year. The fruits ripen on the tree and then cracks, especially during the rainy season.
Bạn hỏi thì tôi trả lời, bạn có thể đến khu Lion Plaza góc Tully và King ở San Jose, thứ bảy và chủ nhật nhiều người mang cây kiểng ra bán.
Nếu bạn thích trồng để trộ thiên hạ thì nên mua trồng chơi chứ muốn ăn trái thì hơi khó vì khí hậu miền bắc Cali không thích hợp ngay cả miền nam Cali cũng chỉ loe hoe vài trái.
Khi mua thì nhớ hỏi phải măng cầu xiêm VN hay của Mễ , của Mễ trái nhỏ và có mắt nhưng không có gai cũng như ít chua hơn giống VN.
Riêng loại măng cầu na ( tiếng người Bắc) thì có hai loại một loại dai và một loại bở , loại bở ngọt hơn loại dai nhưng không được ưa chuộng bằng vì loại dai có thể bóc vỏ dễ dàng và các múi dính liền nhau cũng như ít hột, cơm dày hơn.
nhac càng nghe càng buồn