hình không upload được, dán sau nha !!!
Hình chôm từ Web khác không biết bà chủ quán có thấy đúng ý không?
Cho minh hoi Hạt Nêm là gì vay? Minh tim o cho hoai ma khg thay bán khg hieu có ten nao khac hay khg?
Nghe danh từ Hạt nêm rất là lạ tai tuy thứ này đã có từ trước 75 và người ta gọi là bột nêm hoặc gia vị nêm dưới dạng nước , bột hay bột ép lại thành hìnnh vuông " Cube"
Theo Wiki thì :
A bouillon cube (US) or stock cube (UK) is dehydrated broth (bouillon in French) or stock formed into a small cube about 15 mm wide. It is made by dehydrating vegetables, meat stock, a small portion of solid fat (such as hydrogenated oil), salt (usually well over 50%) and seasonings (usually including monosodium glutamate) and shaping them into a small cube. Dehydrated broth is also available in granular form.
Broth made from rehydrated cubes is different in taste from fresh broth because of its higher salt content and flavors changed by the boiling process. Bouillon cubes are convenient and inexpensive. The cubes are widely used in British cooking to add flavor.
Bouillon cubes were commercialized by Maggi in 1908 and by Oxo in 1910 as a cheaper version of meat extract. By 1913, there were at least 10 brands available, with salt contents of 59–72%.[1]
Its invention is attributed to Nicolas Appert in 1831 [2] but the principle was known long before, and called portable soup.
Common brands include Oxo, Knorr, Jumbo brand (Gallina Blanca), Maggi, Hormel's Herb-Ox, Wyler's, Goya and Kallo.
Bài chôm từ web khác :
....Theo khảo cứu từ Masan, hiện nay trên thị trường có nhiều loại hạt nêm với nhiều tên gọi khác nhau như bột nêm gia vị, bột nêm “từ thịt”… Các hạt nêm này chứa đến hơn 35% là bột ngọt (tức mì chính) và chỉ có 1% là thịt. Bột ngọt không tốt cho sức khỏe, thường gây ra những phản ứng xấu như choáng váng, nhức đầu, ảnh hưởng đến thần kinh và một số bệnh lâu dài khác về sau.
Đặc biệt đối với trẻ em, khi sự phát triển của hệ thần kinh còn yếu, trẻ em rất dễ bị phản ứng tức thời bởi các tác nhân hoá chất do bột ngọt không hoà tan gây ra sau bữa ăn....
Tụi Tây nó làm cái này lâu lắm rồi gọi là " Bouillon"