Vật Liệu
- Một con cá catfish tươi (làm sạch bụng cá và để nguyên con cá)
- Muối, tiêu, bột ngọt, ít dầu ăn
- Xì dầu, mật ong, dầu hào
- Một bó hành lá rửa sạch cắt khúc khoảng 1 ½ inches
- Đậu phộng rang vàng giã sơ
- Hành phi
- Vài cây xả, rửa sạch lấy gốc, bỏ lá, cắt nhỏ, xào sẵn (có thể thay xả bằng gừng tươi xắt sợi)
- Bánh tráng, bún, rau thơm, dưa leo, chuối xanh
- Mắm nêm (pha mắm nêm với chanh, crushed pineapple, chút ớt tỏi, và xíu đường)
Cách làm:
- Cá mua về rửa sạch với nước muối, sau đó xả sạch lại với nước lạnh, khía vài đường lên thân cá. Để cho cá ráo nước rồi ướp với muối, tiêu và tí bột ngọt.
- Mở lò nướng từ 350 F- 400 F, thoa dầu lên khay để cho khỏi dính cá, cho cá vô khay, lấy giấy bạc đậy kín lại và cho vô lò, nướng khoảng từ 40-45 phút.
- Sau đó mở giấy bạc bỏ đi, thoa lên thân cá hỗn hợp đã được trộn đều trước: xì dầu, mật ong, dầu hào và một ít nước cốt chanh. Thoa cho đều hết từ mỏ cá cho tới đuôi, sau đó để con cá vô trở lại lò nướng, mở nhiệt độ lớn hơn, khoảng 450 độ, nướng từ 10-15 phút cho cá vàng.
- Phi hành lá cắt khúc, đậu phộng rang , và xả xào (hay gừng xào) bỏ lên cá cho thơm
- Bún, rau thơm, dưa leo, chuối xanh xắt mỏng, và cá cuộn chung với bánh tráng chấm với mắm nêm
1 medium live catfish (4 lbs)
1 T oyster sauce
1 whole egg
1 egg white
1/2 T honey
1/2 T melted butter
2 cloves garlic, minced
1/2 T vegetable oil, salt, pepper
2 T green onion oil
1 T crisp fried shallot
1 T toasted peanut, crushed
Have the butcher clean you fish and remove all guts and gills. Clean off the black mud by pouring boiling water and scrubbing the fish's skin with the blade of a sharp knife. Clean under running water.
On a flat surface, hold the fish by the head and insert the blade point of a knife into the gill hole (where they cut to remove guts abd gills). Make a cut all the way to the belly along the length of the back bone, close but not into the rib case, run to the tail. Open the fish like a butterfly, skin side up. Make 2-3 slits each side of the fish wing (the filet parts). Rub oil, garlic, salt and pepper evenly on the fish. Put in oven, cover and broil under 500 degrees for 20-25 minutes.
Mix oyster sauce + honey + egg + egg white + butter into a bowl. Use a brush to brush the mixture on the fish skin and put back in the broil, wait until dry, continue to brush until a thick golden surface is built. Brush on more butter if needed. Transfer the fish to an ovel dish, top with green onion oil, crisp-fried shallot, and toasted peanut.
Accompaniments for Serving
Vegetable platter
Rice papers
Rice noodles
Anchovy Pineapple Sauce
To eat, take 1 rice paper (on holder) put on your dinner plate, place varieties of vegetables on rice paper, noodles (optional), big chunk of fish with crispy skin. Roll the rice paper up then dip it in the anchovy sauce and eat out of hand